56.9 F
Los Angeles
19 Nisan 2024
AnasayfaHaberlerAmerika2012 Başkanlık seçiminin unutulmaz anları

2012 Başkanlık seçiminin unutulmaz anları

2012 Başkanlık seçiminin unutulmaz anları

Bir yıla yakın süren hummalı seçim maratonu sonlandı. Aylar süren seçim çalışmaları, üzerine büyük bir titizlikle çalışılan kampanya stratejileri, taban hareketi çalışmaları, kongreler, münazaralar, mitingler geride kaldı. Tüm bu süreçte akılda kalan onlarca da olay yaşandı. 2012 seçimlerine damgasını vuran olaylar nelerdi?Kadınlar üzerine savaş

2012 yılının başında yaklaşık 3 ay boyunca Amerika kadınlar konusuna kilitlendi. Federal bir emirle din kuruluşlarının kadın çalışanlarına aile planlamasını ücretsiz sunan sigortalar yaptırması zorunluluğu ülkede bölünmelere sebep oldu. Kiliseler Obama’nın dini hassasiyetleri hiçe saydığını söylyerek Amerika’daki en önemli anayasal haklardan bir tanesinin inanç ve din özgürlüğü olduğunu hatırlattı. Ülke Cumhuriyetçi ve Demokratik Parti’nin kadın konusundaki savaşına sahne oldu.

Romney’nin değişkenliği ve danışmanının ‘çizip bozma’ sözleri

Mitt Romney’nin baş danışmanlarından Eric Fehrnstrom’un CNN’in Starting Point isimli programında yaptığı ‘karalama’ yorumu büyük eleştirilere neden oldu. Fehrnstrom güz kampanyasının ‘çizip bozma, kabaca karalama gibi olduğunu yeniden sallanarak tekrar en baştan başlanabileceğini’ söyledi. Bu yorumlar Demokratik cephede sıkça dillendirildi ve Romney’nin ‘değişken’ duruşuyla ilişkilendirildi.

romneyRomney Cumhuriyetçi Parti muhtemel başkanlık adayı oldu.

Nisan ayında Romney Cumhuriyetçi Parti ön elemelerinde arta kalan tek rakibi olan Rick Santorum’un adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla muhtemel başkanlık adayı olarak ilan edildi. Temsilciler Meclisi eski sözcüsü Newt Gingrich ve Teksas milletvekili Ron Paul, şans verilmeyen adaylıklarını sürdürse de kongre sırasında adaylıktan çekildiklerini açıkladı.

Obama’dan göçmenlere geç gelen jest

Obama’nın şüphesiz yerine getiremediği vaatlerden bir tanesi göçmenlik konusunda olanıyda.
Başkan haziran ayında açıkladığı bir ilke değişikliği ile ülkeye küçükken getirilen genç göçmenlerin belirli ön şartları karşılamaları halinde ülkeden çıkartılmayacağını açıkladı. Eleştirmenler bu adımın İspanyol kökenli göçmenlerin oyunu almak için atılmış sinsi bir manevra olduğunu söyledi. Obama destekçileri ise bu ilke değişikliğinin DREAM Act için atılmış önemli bir adım olduğu inancındaydı.

aobamacareObamacare Yüksek Mahkeme’den onay aldı

Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi, haziran ayı sonunda Obama’nın çıkarttığı tarihi önemdeki sağlık yasasını onayladığını açıkladı.  Obama kampanyası bu kararın tarihi yasal bir zafer olduğunu her fırsatta yineledi.

 
Romney’nin ülke dışı ziyaretleri
 
Mitt Romney daha önce sözlerini iyi tartacağıyla ilgili yaptığı açıklamaları unutarak Londra’da gerçekleşen Olimpiyatları eleştirdi ve İngilizlerin tepkisini topladı. Aynı zamanda İsrail’in ekonomik başarılarının onun kültürel zenginliğinin bir neticesi olduğu yorumları Filistinlilerden büyük eleştiri aldı. Haziran ayında yaptığı Avrupa ve Orta Doğu gezileri bu gafların gölgesinde kaldı. Romney Ryan’ı yardımcısı olarak seçti

 
Ağustos ayında Romney Cumhuriyetçi tabandan fazlasıyla destek alan Wisconsin vekili Paul Ryan’ı başkan yardımcısı olarak ilan ederek kampanyasına büyük bir güç kattı. Ryan yalnızca 42 yaşındayken başkan yardımcılığına aday olarak tarihe geçti. aeastwoodEastwood’un unutulmaz ‘boş sandalye’ gösterisi

Aktör ve yönetmen Clint Eastwood’un Cumhuriyetçi Parti Kongresi’nde boş bir sandalye ile yaptığı monolog büyük şaşkınlığa sebep oldu. Bu monolog sosyal medya ve komedi şovlarında hemen yerini aldı. Sandalye gösterisi Romney’nin podyuma çıkmasının hemen öncesinde de başkan adayına daha fazla görünürlük verdi.

Bill Clinton’ın tarihi konuşması

Bill Clinton’ın eylül ayı başlarında Demokratik Parti Kongresi’nde yaptığı enerji dolu konuşma  partililerin davalarına olan inancını arttırdı. Bu konuşma bir çok açıdan Obama’nın sönükleşmiş söylemine de anlamlı bir güç kattı.

Bingazi saldırısı ve büyükelçi Chris Stevens’ın  öldürülmesi

11 Eylül’de Libya’nın Bingazi şehrinde Büyükelçi Chris Stevens ve 3 diplomatın öldürülmesi seçim kampanyasının seyrini değiştiren olaylardan bir tanesi oldu. Romney, Obama’nın krizi ele alışını ve tanımlayışını her fırsatta eleştirdi.

Romney’nin ‘yüzde 47’ açıklaması

 
Basına kapalı özel bir bağış programında Mitt Romney’nin açıklamaları Filistinlileri, İspanyolları ve halkın yüzde 47’sini kızdırdı. Romney oy beklediği seçmenleri dışlayarak onlarla bağlantısını da bu açıklamalarla kopartmış oldu. Sun Capital yöneticisinin evinde gerçekleşen özel bağış programında Romney “İnsanların yüzde 47’si ne olursa olsun Obama’ya oy verecek’ dedi. Romney araştırmalarda bu açıklamaların hemen ardından düşüşe geçti. 1obamaromneyObama’nın ilk münazaradaki zayıf performansı

İlk başkanlık münazarasıda Başkan Obama’nın tartışmanın önemli notlarına dair hiçbir konuda hakim ve konuşkan olmaması ve sıkılmış  ve rahatsız olmuş görüntüsü kendisine çok şey kaybettirdi. Obama’nın zayıf performansı araştırma sonuçlarına hemen negatif bir şekilde yansırken aynı münazarada Mitt Romney’nin PBS televizyon kanalına yapacağı kısıtlamayı kasteterek Susam Sokağı’nın minik kuşunu beslemeyeceği ile ilgili sözleri bile Obama’nın kaybına engel olamadı.

Romney’nin ‘bir dosya dolusu kadın’ gafı

İkinci başkanlık münazarasında Romney’nin ‘bir dosya dolusu kadın’ sözleri Cumhuriyetçi adayın fazlasıyla eleştiri almasına sebep oldu. Obama’nın bu münazarada çok daha canlı ve atak olduğu da gözlerden kaçmadı.

Obama’nın ‘süngü ve atlar’  yorumu

Üçüncü başkanlık münazarasında enerji dolu Başkan Obama, Romney’yi ulusun silahlı kuvvetleriyle ilgili yeterince derinliğe sahip olmayan bir aday olarak göstermesini sağlayan ‘süngü ve atlar’ yorumu çok tartışıldı. Ameriak’nın daha az gemiye sahip olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini söyleyen Mitt Romney’ye Obama ‘Vali bey bizim daha az süngü ve atımız da var artık. Çünkü teknoloji ilerledi.’ yorumunu yaptı.

Erken oy

Obama Chicago’da uğradığı bir seçim mekezinde seçimden günler önce erken oy kullanarak Amerika’nın görev başındayken erken oy kullanan ilk başkanı oldu.

1sandySüper fırtına Sandy

100’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olarak Amerika’nın kuzey doğu sahil şeridini etkisi altına alan süpe fırtına Sandy, seçimden sadece günler önce binlerce kişiyi evsiz bıraktı. İki aday da kampanya çalışmalarına ara verdi. New Jersey valisi Chris Christie’nin Başkan Obama’yı övmesi Başkan’a artı puan olarak döndü.

(ZamanAmerika)

Alaturka Online
Alaturka Onlinehttps://www.AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

181,557BeğenenlerBeğen
80,280TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
41,600AboneAbone Ol

Kaçırmayın

Alaturka Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et