60.5 F
Los Angeles
24 Nisan 2024
AnasayfaA-Teknolojiİnsansız Yer Taşıtları yarışmasını kazanan Türk

İnsansız Yer Taşıtları yarışmasını kazanan Türk

ABD’de University of Delawere’de doktora yapan 30 yaşındaki Türk bilim adamı Mehmet Kemal Kocamaz, geliştirdiği “Warthhog” adlı araçla Pentagon’un açtığı “İnsansız Yer Taşıtları” yarışmasını kazandı. Kocamaz, “Aracım savaşta yük taşımak ve doğada keşfedilmeyen varlıkları bulmak için kullanılabilir. Türkiye’de sınır güvenliğinde can kaybını sıfıra indirebilir” diyor.

Adana doğumlu olan Mehmet Kocamaz, ÖSS’de Türkiye 18’incisi olarak MEB’in bursuyla ABD’ye gitti. University of California’da Bilgisayar Mühendisliği okudu. Şimdi ise University of Delawere’de doktora yapıyor. Kocamaz, geçtiğimiz günlerde Pentagon‘un açtığı “İnsansız Yer Taşıtları” yarışmasını kazanarak ABD medyasına konu oldu. Ve önemli Amerikan şirketlerinden teklifler aldı. Yaklaşık 3 yıldır ABD Ulusal Bilim Kurumu’nun finansal kaynaklarıyla sürdürülen projede çalışan Kocamaz’ın geliştirdiği robot, dağlık ve kırsal alanlardaki yolları takip etmek için tasarlandı. Kocamaz’a henüz Pentagon’dan bir teklif gelmiş değil. Fakat şimdiden ABD’deki savunma sanayinde yer alan öncü firmaların birkaçından iş teklifi almış.

Balgat’tan Kızılay’a kendi başına gidebilir

Araç, dağlık alanda verilen bir hedef GPS noktasına, önüne çıkan çukur, tümsek, hendek, ağaç ve kaya gibi engel olarak nitelendirilen tehlikeli koşullardan kaçıp patika yollar içerisinde kalarak ulaşmaya çalışıyor. Kocamaz, aracını şöyle anlatıyor: “Diyelim ki Ankara Balgat’taki bir adresten Kızılay’daki herhangi bir adrese gideceksiniz, yalnızca Kızılay’daki adresi hedef adres olarak girmeniz yeterli olacak. Aracın kendisi yolları bulup, kavşaklardaki ışıkları, diğer araçların ve etraftaki insanların hareketlerini algılayarak, kendi güzergahında sizi hedefe ulaştırabilecek. Kısa ve orta vadede ise yoldaki engellere ve sürücü hatalarına karşı günümüz araçlarına entegre edilmiş uyarı sistemleri olacak. Askeri alanda ise, yük taşımada veya tehlikeli görünen şeyleri merkeze bildiren veya silah takılı ise yok eden robotlara alt yapı sunacak şekilde kullanılabilir.
Uzay araştırmalarında ise, insanların gidemeyeceği gezegenlerde araştırma yapılmasına olanaklar sağlayabilir.”

Komut verin ve kahvenizi yudumlayın

Küçük bir insansız taşıt prototipi olarak geliştirilen Warthog’un çalışma prensibini Kocamaz şöyle açıklıyor: “Siz aracınıza bindiğinizde, gideceğiniz yerin adresini verdiğinizde hiçbir insan müdahalesi olmadan hedefe gidebilecek. Siz ise koltuğunuza yaslanıp, gazetenizi okuyup kahvenizi yudumlayacaksınız. Robotun hareket edebilmesi için öncelikle çevreyi algılaması gerekiyor. Bunu da sensörlerinden gelen veriyi bizim yazdığımız programda işleyerek yapıyor. Aslında, robotomuz çevresinde algıladığı bir nesneyi hareket etse de takip edebiliyor. Daha önce üzerinden geçtiği bir yolu renk, desen, yükseklik ve eğim farkı nedeniyle anlayabiliyor. Robotun içerisinde beyin görevi gören bilgisayarlar var. ‘Git’ düğmesine basıldığında, farklı sensörlerden robotun beynine veriler akmaya başlıyor. ‘Yolun şu an ortasındayım, sağ tarafına yakınım veya 2 metre önümde çarpabileceğim tehlikeli bir şey var’ diyor. Sonra da motorlarına ‘Sağa dön’, ‘yavaşla’ gibi komutlar veriyor.”

Saldırı robotumuz olsa güzel olmaz mı?

Kocamaz, geliştirdiği robotla İstanbul’daki metrobüslerin şoförsüz çalıştırılabileceğini iddia ediyor. En büyük hedefi ise Warthog’un altyapısını kullanarak yeni robotlar geliştirip terörle mücadelede kullanmak: “Sınır güvenliği ve gözetlemesi konusunda insansız araçlar çok faydalı olabilir. Robotların en önemli özelliği, öğrettiğiniz işi insan hayatını tehlikeye atmadan yerine getirebilmeleri. Mesela, teröristlerin karakol baskınları gibi durumlarda askerlerimizin hayatı tehlikeye girmeden karakol dışında teröristlerle savaşan gerekli savunma ve saldırıyı yapan kapasitelerde robotlarımız olsaydı, güzel olmaz mıydı? Can kaybımız azalır. Bu robotlar gerekli yatırımlarla yapılabilir. Önümüzdeki 10-15 yılda ordularda savaşan robotlar yer alacak. Bunların şu an için insanımsı olacağına pek ihtimal vermiyorum. Düşmanı algılayıp yok edebildikten sonra iki bacağı kolu olması da gerekli değil…”

Warthog’un anlamı yaban domuzu

* ‘Warthog’ ismi proje ekibi tarafından oybirliğiyle verilmiş. Warthog’un anlamı ‘yaban domuzu’ demek. Robot olduğu yerde 360 derece dönememesi, tekerleklerinin büyüklüğü ve dağ yollarındaki iyi tırmanma performansı bu hayvanla benzerlik gösterdiği için bu isim seçilmiş.
* Araç 4X4 çekişli.
* Uzunluk: 1.2 m Genişlik: 0.9 m
* Yazılım olarak içindeki program kütüphaneleri ile beraber milyon satır üzerinde bilgisayar koduyla çalışıyor.
* Üzerinde sensör olarak 2 infrared stereo kamera, 2 çok yönlü stereo kamera, 1 normal kamera var.
* 1 uzun 1 kısa mesafe lazer, 1 GPS, 1 manyetik pusula, 1 hız ve oryantasyon bilgilerini sağlayan IM Unit’i mevcut.

Gazete Vatan / Tuğrul Tunalıgil

Alaturka Online
Alaturka Onlinehttps://www.AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

181,535BeğenenlerBeğen
80,678TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
41,800AboneAbone Ol

Kaçırmayın

Alaturka Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et