Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’den gelenler için uluslararası yardım almaya başladığını söyledi.
Cuda, bugünkü görüşmenin birkaç eksen üzerinde geçtiğini, esas konunun insani yardım olduğunu vurgulayarak, “Suriye’nin kuzey ve güneyden komşusu olan Türkiye ve Ürdün olarak özellikle Suriye halkının çıkarının korunması temel eksenimizdir. Bu konuya çok özen gösteriyoruz” dedi.
Ürdün’de şu anda yaklaşık 100 bin Suriyeli mültecinin bulunduğunu, 7-8 bin Suriyeli’nin de illegal yollardan ülkesine giriş yaptığını anlatan Cuda, “Suriyeli mülteciler bizim Ürdünlü vatandaşlarımızın ekmeklerini paylaşmaktadırlar. Ürdün Haşimi Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti, Suriye’de siyasi çözüm konusunda hemfikirdir. Siyasi çözümün önde olması gerekiyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler ve Arap ligi bağlamında da girişimlerin devam etmesi konusunda da Türkiye ile hem fikiriz” diye konuştu.
Son dönemde gelişmeleri yakından takip ettiklerini, özellikle de taahhütlerin yerine getirilmesi konusunu takip ettiklerini kaydeden Cuda, Kofi Annan’ın inisiyatifi bağlamında 10. günde Suriye ordusunun köylerden, şehirlerden geri çekilmesi ve ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtti.
Bu konuyu şüphesiz ki bütün dünyanın takip ettiğini vurgulayan Cuda, “Biz Suriye halkının çıkarı bağlamında siyasi çözümün sağlanması, Annan Planı’nın gerçekleşmesi ve başarıya ulaşmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Nasır Cuda, Suriye’nin komşuları olarak Lübnan ve Türkiye’nin Suriye’ye erişim kanallarını muhafaza etmesi ve açık tutması gerektiğine işaret ederek, “Suriye’nin bu zorluktan çıkması, kanların ve bu şiddetin durdurulması için 2 ülke olarak görüşmelerimiz devam edecektir” dedi.
“ULUSLARARASI YARDIM ALMAYA BAŞLADIK”
Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Davutoğlu, “insani yardım konusunda BM ve başka organizasyonlardan yardım teklifleri gelip gelmediği” konusundaki soru üzerine, mültecilerin sayısının artışı ve yaşanan gelişmelere paralel olarak ilgili kurumlar nezdinde müracaatlarda bulunduklarını söyledi.
Davutoğlu, “Bugüne kadar bütün bunları milli kapasitemizle yaptık. Ancak sorunun sürekli bir tırmanış içine girmesi ve mülteci sayısında muhtemel artış da göz önüne alınarak, ben hem Ban Ki-mun’la, hem Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile görüşmeler yaptım. Bundan sonra uluslararası yardımlar almaya başlayacağız. Aslında başladık da fiilen. Bugün Ürdün’le de birlikte bu çabaları koordine ederek müracaatlarda bulunma kararı aldık” diye konuştu.
Cuda da aynı soru üzerine, uluslararası örgütlerle irtibatlarının devam ettiğini dile getirerek, Ürdün’ün kaynaklarının ekonomik açıdan özellikle enerjide sınırlı olduğunu ve Ürdün’ün sıkıntı yaşadığını söyledi.
Suriyeli mültecilerin tabii ki ülkesine bir yük getirdiğini, bunun da endişe verici olduğunu kaydeden Cuda, her şeye rağmen mültecilerin sağlık, eğitim, enerji gibi bütün temel hizmetlerinin sağlandığını kaydetti.. (Hürriyet)